rosół ok. 1 l.
marchew 1 szt.
seler,ćwiartka
soczewica czerwona 250 g
przecier z pomidorów ok. 4oo ml (najlepiej domowy)
sól,pieprz biały mielony, słodka papryka, bazylia suszona
Szybka zupa pomidorowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
obieramy marchew i seler, trzemy na tarce, soczewicę płuczemy wodą i osączamy na sicie
2.warzywa i soczewicę wsypujemy do garnka z rosołem i gotujemy do miękkości
3.gdy warzywa i soczewica są miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze 5-8 minut
4.garnek zdejmujemy z pieca, dodajemy przyprawy i całość , miksujemy lub przecieramy, podajemy z kleksem śmietany, jogurtu z dowolnymi dodatkami (gruby makaron, groszek ptysiowy, lub z moim ulubionym dodatkiem : grzanki czosnkowe
Komentarze