Szybka strucla jabłkowa

4.5 (147 ocen)

  • 30 min

W kilka chwil można wyczarować pyszne jabłkowe ciasto - polecam wszystkim amatorom jabłek, którzy nie lubią za długo siedzieć w kuchni ;-)

  • 30 min

Składniki:

  • 3 średnie jabłka
    1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
    2 łyżki mielonego cynamonu
    około 10 goździków
    3 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Strucla Desery

Szybka strucla jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i pozbawiamy środków nasiennych - kroimy na drobną kostkę. Mieszamy z cynamonem i utartymi moździerzem goździkami.
  • 2. Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia, przekrawamy na dwie równe części. Każdą część nacinamy w poprzek po bokach na cienkie paski pozostawiając nienaruszoną część środkową. Środek każdej z części ciasta posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka wymieszane z przyprawami.
  • Szybka strucla jabłkowa 3. Teraz oba placki zawijamy w zgrabne plecione strucle zaginając na jabłkach po kolei każdy w bocznych paseczków. Robimy to na zmianę raz pasek lewy, raz prawy, układając go na jabłkach pod kątem tak aby końce pasków zachodziły na siebie.
  • Szybka strucla jabłkowa 4. Gotowe strucle wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut.
    Podajemy posypaną cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować