Szybka napoleonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwie połowy. Każdą pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (z termoobiegiem).
2.Odlewamy 1 szklankę mleka i dokładnie łączymy je z budyniami, żółtkami i cukrami. Pozostałe mleko zagotowujemy i do wrzącego wlewamy naszą mieszankę - gotujemy aż na powierzchni pojawią się "gejzery" (tak jak to zwykle przy gotowaniu budyniu). Dodajemy aromat, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
3.Budyń wykładamy na jeden blat ciasta i rozsmarowujemy pozostawiając po 1 centymetrze z każdej strony. Przykładamy drugim blatem i lekko przyciskamy (uważając żeby nie połamać ciasta) - wtedy budyń rozejdzie się na puste przestrzenie :-) Pozostawiamy do wystygnięcia. Przed pokrojeniem posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Jeśli wsuniecie obie połowy ciasta na różne poziomy piekarnika w tym samym czasie, zaoszczędzicie czas :-)
Komentarze