Szybka napoleonka

4.5 (140 ocen)

  • 45 min

idealne ciasto gdy potrzebne jest "coś na słodko"

  • 45 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 l mleka
    3 budynie śmietankowe bez cukru
    5 łyżek cukru
    2 cukry wanilinowe (po 30 g)
    3 żółtka
    aromat waniliowy (kilka kropel)
    cukier puder do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Napoleonka

Szybka napoleonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwie połowy. Każdą pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (z termoobiegiem).
  • 2. Odlewamy 1 szklankę mleka i dokładnie łączymy je z budyniami, żółtkami i cukrami. Pozostałe mleko zagotowujemy i do wrzącego wlewamy naszą mieszankę - gotujemy aż na powierzchni pojawią się "gejzery" (tak jak to zwykle przy gotowaniu budyniu). Dodajemy aromat, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
  • 3. Budyń wykładamy na jeden blat ciasta i rozsmarowujemy pozostawiając po 1 centymetrze z każdej strony. Przykładamy drugim blatem i lekko przyciskamy (uważając żeby nie połamać ciasta) - wtedy budyń rozejdzie się na puste przestrzenie :-) Pozostawiamy do wystygnięcia. Przed pokrojeniem posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Jeśli wsuniecie obie połowy ciasta na różne poziomy piekarnika w tym samym czasie, zaoszczędzicie czas :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować