SZYBKA KREMÓWKA NA BISZKOPCIE

4.5 (192 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min

Dziś mam dla Was przepis na taką błyskawiczną kremówkę.Zamiast ciasta francuskiego alb półfrancuskiego – biszkopt.Pokryty wspaniałą, kremową, budyniową masą tworzy fantastyczną calość, której zaden łasuch się nie oprze!

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    BISZKOPT:

    * mąka pszenna – 3 czubate łyżki
    * mąka ziemniaczana – 1 łyżka
    * jajko – 4 szt
    * budyń waniliowy – 40 g
    * cukier – 4 łyżki
    * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

    KREM BUDYNIOWY:

    * mleko tłuste – 1 l
    * masło – 200 g
    * cukier – ok. 3/4 szkl
    * żółtko – 2 szt
    * mąka pszenna – 5 pełnych łyżek
    * mąka ziemniaczana – 5 pełnych łyżek
    * budyń waniliowy – – 60 g
    * wanilia – 1 laska
    * sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery Biszkopty

Szybka kremówka na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BISZKOPT:

    Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku.

    Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczena i budyniem, mieszamy szpatułką.

    Wlewamy na blachę ( ok. 22×28 )i pieczemy ok. 30 minn/180C.

    Studzimy, kroimy na 2 blaty.

    KREM BUDYNIOWY:

    3/4 mleka gotujemy z cukrem, w reszcie rozrabiamy mąki, budyń oraz żółtka na gładki krem.

    Całość wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aż masa zgęstnieje.

    Zdejmujemy z ognia , studzimy.

    Masło ucieramy na puch, dodajemy łyżka po łyżce budyń oraz ziarenka wanilii – mieszamy.

    CAŁOŚĆ:

    Sok z cytryny rozrabiamy z ciepłą wodą, , nasączamy blaty biszkoptowe i przekładamy kremem.

    Wstawiamy do lodówki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować