Szybka domowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.w misce rozrabiamy drożdże z cukrem , dodajemy mąkę ,mleko , jajko , sól. Wyrabiamy na gładką masę.
2.Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia( najlepiej miske przykryć ściereczką, żeby ciepło było) , wówczas szybciej wyrośnie.
3.gdy ciasto podwoi objętośc dodajemy łyżkę oleju i ponownie wyrabiamy.
dzielimy na 3 częśći.
wałkujemy do uzyskania porządanej grubości( jesli lubimy cienkie ciasto to wałkujemy na cieniutki placek) ,
Ja używam spodu od tortownicy aby osiągnąć kształt owalny. Spód natłuszczam olejem, a nastepnie wykładam placek ciasta.
4.Na wierzch smaruję koncentratem pomidorowym, dodaje odrobinę żółtego sera, a na ser wykładam poszczególne "bajery" które chce na pizzy.
5.całośc doprawiam przyprawami. W nagrzanymdo 180 st.C piekarniku zapiekam pizzę ok 25-30 minut na termoobiegu. Ok 3 minuty przed końcem na wierzch wykładam żółty ser, i piekę dalej do momentu aż ser sie rozpuści.
Jesli lubicie możecie polać ketchupem przed podaniem,
6.z tak przygotowanego ciasta wychodzą 3 sztuki pizzy o średnicy 30 cm
Komentarze