Szwedzkie ciasto czekoladowe - kladdkaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem). Masło rozpuszczamy i lekko przestudzamy. Po chwili przelewamy do dużej miski, dodajemy cukier i mieszamy aby cukier się rozpuścił. Całość mieszamy na gęstą masę. Jajka trzeba rozbełtać widelcem i razem z aromatem, dodać do masy. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy, bez grudek. Gotowe ciasto przelewamy do formy (okrągła o średnicy 20-22 cm lub kwadratowa o boku 20 cm). Pieczemy 15-20 minut - w zależności jaki stopień wypieczenia lubimy. Przed podaniem najlepiej posypać ciasto cukrem pudrem.
Porady
Ciasto w środku powinno przypominać lekki "zakalec". Im dłuższy czas pieczenia tym środek będzie mniej "zakalcowaty". Osobiście wolę "zakalec" a ciasto piekę 15 minut. Smakuje wybornie.
Komentarze