Szwedzkie ciasto czekoladowe - Kladdkaka

4.49 (148 ocen)

  • 30 min

Bardzo proste i szybkie ciasto, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje!

  • 30 min

Składniki:

  • 130 g masła
    230 g cukru (najlepije 150 g brązowego i 80 g białego)
    50 g ciemnego kakao
    120 g mąki
    szczypta soli
    kilka kropel aromatu rumowego
    3 jajka
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szwedzkie ciasto czekoladowe - kladdkaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem). Masło rozpuszczamy i lekko przestudzamy. Po chwili przelewamy do dużej miski, dodajemy cukier i mieszamy aby cukier się rozpuścił. Całość mieszamy na gęstą masę. Jajka trzeba rozbełtać widelcem i razem z aromatem, dodać do masy. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy, bez grudek. Gotowe ciasto przelewamy do formy (okrągła o średnicy 20-22 cm lub kwadratowa o boku 20 cm). Pieczemy 15-20 minut - w zależności jaki stopień wypieczenia lubimy. Przed podaniem najlepiej posypać ciasto cukrem pudrem.

Porady

Ciasto w środku powinno przypominać lekki "zakalec". Im dłuższy czas pieczenia tym środek będzie mniej "zakalcowaty". Osobiście wolę "zakalec" a ciasto piekę 15 minut. Smakuje wybornie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować