Szwedzka jagodzianka wg jamiego olivera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zacznij od przygotowania ciasta. Drożdże rozpuść w lekko podgrzanym mleku. Odstaw na bok. W tym czasie ubij jajka ze szczyptą soli dodaj mleko z drożdżami, kardamon, cukier, stopione masło, oraz 500g maki. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką balonową lub mikserem na wolnych obrotach (ja używałam miksera profesjonalnego). Następnie dodaj kolejne 300g maki i też dokładnie wymieszaj. Zbierz ciasto oprószonymi mąką rękami na środek miski, uformuj zgrabna kulę i przykryj wszystko ściereczką. Odłóż w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
2.Teraz przygotuj nadzienie: jagody posypać cukrem, skórką otartą z połówki pomarańczy i zalać sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy. Za pomocą widelca nieco je rozgnieć i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw.
3.Kiedy ciasto już wyrośnie, na oprószonej mąka stolnicy rozwałkuj ciasto mniej więcej do wielkości kartki papieru A4. Rozłóż na nim równomiernie przygotowane nadzienie odcedzając je nieco z soku za pomocą łyżki cedzakowej. Zroluj ciasto i pokrój na 8 równych części. Przełóż je na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia. Pomaluj resztką soku z nadzienia i posyp cukrem trzcinowym. Potem zwilż czystą ściereczkę i przykryj bułeczki na około 15 minut aż nieco wyrosną. Nagrzej piekarnik do 180 C i piecz przez około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Podawaj ze szklanką mleka, świetne też do kawy.
4.przepis pochodzi z książki „Kulinarne wyprawy Jamiego”
Komentarze