Szpinakowo-chłopska tarta na cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tarta uwielbiana przez mojego męża, który nie jest miłośnikiem szpinaku, ale w tej postaci zajada go ze smakiem

  • 60 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    3/4 opakowanie szpinaku mrożonego
    odrobina masła czosnkowego
    serek topiony kremowy
    20dkg boczku
    20dkg kiełbasy toruńskiej/śląskiej
    2 jajka
    przyprawy wg uznania (ja użyłam czosnku, oregano, sól, pieprz)
    szczypior

Szpinakowo-chłopska tarta na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy na sitku, by pozbyć się nadmiaru wody z mrożonki. Następnie szpinak podsmażamy na małych ogniu na maśle czosnkowym, kiedy odparuje cała woda, dodajemy serek topiony.
  • 2. Kiełbasę wraz z boczkiem podsmażamy na patelni do zrumienienia się i wysmażenia tłuszczu.
  • 3. Na blachę rozwinąć ciasto francuskie, wyłożyć masę szpinakową, następnie wyłożyć na nią boczek z kiełbasą, na wierzch wylać rozkłócone jajka z przyprawami, posypać szczypiorem. Można dowolnie ozdobić resztą ciasta francuskiego (jeśli coś zostało). Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180st. na 30-35 minut aż jajko się zetnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy