Kanapka ze szpinakiem, pieczarkami i jajkiem

0 (0 ocen)

pyszne i zdrowe!

Składniki:

  • 1/2 kg szpinaku, 20 dag pieczarek, 20dag pieczonej łopaki, cebula, 3 ząbki czosnku, 10 dag parmezanu, 4 duże bułki (lub małe chlebki), 4 jajka, łyżeczka octu, oliwa, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Kanapka ze szpinakiem, pieczarkami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Szpinak umyć, cebulę i czosnek obrać, posiekać. 1/3 parmezanu pociąć w wiórki, resztę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Łopatkę pokroić w kostkę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Wrzucić pieczar¬ki i smażyć 10 min. Dołożyć szpinak, smażyć 2 min, na końcu dodać starty parmezan, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wymieszać. Z bułek ściąć wierzchy, wydrążyć, piec 5 min w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Jajka ugotować w koszulkach w osolonej wodzie z dodatkiem octu. Szpinakiem z pieczarkami napełnić bułki, nałożyć jajko, posypać wiórkami parmezanu.

Porady

Zamiast parmezanu można użyć innego ostrego sera, natomiast łopatkę można zastąpić boczkiem, który przed dodaniem należy usmażyć.

Komentarze

Podobne przepisy