Szpinakowe sakiewki z soczystym kurczakiem

4.5 (171 ocen)

  • 45 min

Szpinakowe sakiewki z soczystym kurczakiem i sosem śmietanowo - czosnkowym

  • 45 min

Składniki:

  • Naleśniki :

    - szpinak mrożony - 200 g
    - mąka - 100 g
    - mleko - 250 ml
    - jajko - 1 duże lub 2 mniejsze
    - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    - gałka muszkatałowa - 1 łyżeczka
    - sól - 1 łyżeczka
    - olej - 4 łyżki




    Farsz:

    - filet z kurczaka - ok. 400 g
    - ser żółty - 100 g
    - cebula - 2 szt
    - olej - 50 ml
    - sól , pieprz , papryka - 1 szczypta



    Sos :

    - śmietana 18 % słodka - 250 ml
    - masło - 2 łyżki
    - mąka - 1 łyżka
    - cukier - łyżeczka
    - sól , pieprz - 1 szczypta
    - cosnek - 1 ząbek
    - szczypiorek - 1 pęczek
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sakiewki Sosy

Szpinakowe sakiewki z soczystym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki:

    Szpinak zalewamy wrzątkiem , chwilę dusimy , odcedzamy i ucieramy blenderem.

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

    Dodajemy mleko i rozbełtane jajka.

    Wrzucamy szpinak.

    Dolewamy olej i dokładnie! mieszamy.

    Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową.

    Smażymy dość duże naleśniki - z jednej strony dłużej , a z drugiej tylko kilka sekund!

    Usmażone odstawiamy w ciepłe miejsce.




    Farsz :

    Fileta oczyszczamy.

    Kroimy w drobną kostkę.

    Doprawiamy solą , pieprzem i papryką.

    Cebulkę drobno siekamy.

    Podsmażamy na odrobinie oleju.

    Dodajemy mięso i smażymy do miękkości ( uważając , żeby się nie przypaliło ).

    Ser trzemy na tarce.




    Sos :

    Roztapiamy masło.

    Dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę.

    Dodajemy śmietanę i drobniutko posiekany czosnek.

    Doprawiamy solą , pieprzem i cukrem.

    Gotujemy do momentu zgęstnienia.

    Odstawiamy.




    Całość:

    Farszem mięsnym wypełniamy naleśniki.

    Posypujemy serem żółtym.

    "Ściagamy" do góry.

    SPinamy lub związujemy w sakiewki.

    Podsmażamy kilka minut na odrobinie masełka , tak by ser się rozpuścił.

    Polewamy gorącym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować