Kotlety jajeczne z ziemniakami

4.5 (195 ocen)

  • 60 min

Do kotletów wykorzystałam ziemiaki z poprzedniego obiadu. Doskonale smakują z ketchupem.

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 70 dag ugotowanych ziemniaków
    5 jajek
    4 czubate łyżki bułki tartej
    sól
    świeżo mielony pieprz
    łyżeczka ziół toskańskich
    szczypiorek

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Jajko

Kotlety jajeczne z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ścieram na tarce warzywnej o dużych oczkach. 4 jajka gotuję na twardo. Po ostudzeniu również je ścieram tak jak ziemniaki. Do masy wbijam ostatnie jajko i dodaję połowę bułki tartej. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Mieszam. Dodaję posiekany szczypiorek (ja użyłam suszonego). Formuję nieduże, okrągłe kotleciki i obtaczam je w bułce tartej. Smażę na niwdużym ogniu z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podaję z sałatką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ziemniaki

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, zobaczcie też inne przepisy na dania z jajek. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować