Szpinakowe muffinki - krasnoludki

0 (0 ocen)

Najpierw je się oczami i dotyczy to również dzieci ;) Jeśli nie chcą patrzeć na szpinak, może skuszą się na niego w takim wydaniu? Muffinki w wiosennym kolorze, podane w formie krasnoludków z pewnością przypadną najmłodszym do gustu. Dodatkowo dzieci skubną co nieco owoców ;)

Składniki:

  • 150g mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody
    1/4 łyżeczki soli
    1/3 łyżeczki cynamonu
    70g cukru zwykłego
    1 op. cukru waniliowego
    100g mrożonego szpinaku (lub świeżego w liściach)
    90ml mleka
    2 łyżki oleju
    1 bardzo dojrzały banan

    Do dekoracji:

    truskawki
    serek Mascarpone (może być wymieszany z bitą śmietaną)
    goździki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Szpinakowe muffinki - krasnoludki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrażamy szpinak i porządnie odciskamy na sitku. Do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą, dodajemy pozostałe suche składniki, mieszamy. W drugiej misce szpinak mieszamy z mlekiem, olejem oraz bananem rozgniecionym wcześniej widelcem (jeśli mamy szpinak w liściach,blendujemy go z mlekiem i olejem, później dokładamy rozgniecionego banana). Następnie mokre składniki łączymy z suchymi, mieszamy łyżką. Nakładamy do papilotek do 2/3 wysokości i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy 20 min.
  • 2. Gdy muffinki ostygną, szprycą nakładamy na nie po porcji serka Mascarpone. Z goździków robimy oczka, a z przekrojonych truskawek czapeczki krasnoludków. Dodatkowo na czapeczkach możemy zrobić kropki z roztopionej białej czekolady.

Porady

Babeczki przechowywane w chłodnym miejscu zachowują świeżość przez kilka dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować