przepis skradłam cioci, która uwielbia eksperymentować w kuchni... Wychodzi jej to na 5+ !
60 min
Składniki:
2 woreczki ryżu, paczka szpinaku rozdrobnionego, filet z kurczaka, 200 ml wody, 200 ml śmietany 12%, przyprawy - bazylia,tymianek, zioła prowansalskie, oregano, majeranek, czosnek; 20 dag sera żóltego w kostce
Szpinakowa zapiekanka z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotuje wg przepisu na opakowaniu
2.Kurczaka kroje w kostkę, przysmażam na odrobinie oleju. Gdy jest już gotowy wlewam wodę, śmietanę i dorzucam przyprawy. Od momentu gdy sos zacznie wrzeć - gotuje 5-7minut, po czym wyłączam. Raz po raz mieszam.
3.Szpinak rozmrażam na patelni wg opisu na opakowaniu, dodaje 2 ząbki czosnku i pod przykryciem gotuję parę minut.
4.Wszystkie 3 składniki gotowe - ryż, szpinak i kurczak, więc zaczynam robić warstwy:
woreczek ryżu, połowa szpinaku, połowa kurczaka z sosem, ryż, reszta szpinaku, reszta kurczaka. Posypuje startym serem i ziołami prowansalskimi
5.Wkładam do piekarnika na 10 minut, temp.180 stopni. Smacznego!!!
Komentarze