Zupa szpinakowa z sumakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sumak to cierpka bliskowschodnia przyprawa o rubinowym kolorze. Nie jest trudno dostępna w Polsce, więc przyrządzenie tej, zbliżonej w smaku do szczawiowej, zupy nie powinno być zadaniem kłopotliwym. Odrobina sera feta fantazyjnie podkręca smak, a jajko dodaje jej swojskiego akcentu.

  • 60 min

Składniki:

  • *2 łyżki masła
    *2 cebule dymki, drobno posiekane
    *4 ząbki czosnku, posiekane
    *3 łyżeczki sumaku
    *1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    *2 łyżeczki mielonej kolendry
    *0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
    *0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    *500g świeżego szpinaku baby
    *2l bulionu drobiowego (1 marchewka, 1 pietruszka, por, kawałek selera, 1 ćwiartka kurczaka, 1 skrzydełko)
    *1 cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok
    *sól i pieprz

    DODATKI:
    *op. sera feta (najlepiej oryginalnego z mleka owczego i koziego)
    *jajka na twardo
    *ryż lub ziemniaki

Zupa szpinakowa z sumakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników gotujemy bulion drobiowy. Usuwamy z niego wszystkie składniki i dodajemy otartą skórkę i sok z cytryny oraz pieprz cytrynowy. Mieszamy.
  • 2. Na maśle szklimy cebulę i czosnek. Wszystkie przyprawy mieszamy (oprócz pieprzu cytrynowego, bo on już został dodany) i dodajemy na patelnię. Mieszamy całość i przez pięć minut smażymy na wolnym ogniu. Do bulionu dodajemy szpinak i przyprawy wraz z cebulą i czosnkiem z patelni. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 10 minut.
  • 3. Połowę zupy przekładamy do głębokiego naczynia, w którym będzie ją łatwo zblendować. Po zblendowaniu dodajemy powstały krem do reszty. Zupę podajemy z ryżem, pokruszonym serem feta i jajkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy