Szpinak z tuńczykiem, ryżowymi kulkami i pomidorami

0 (0 ocen)

Zapraszam na sałatkę, przygotowaną tylko z 4 składników. Jest dekoracyjna, pomysłowa a przy tym co najważniejsze pyszna i oczywiście niskokaloryczna, zapraszam serdecznie:)

Składniki:

  • Składniki podstawowe:

    1 puszka tuńczyka
    50 g suchego ryżu
    2 duże garści szpinaku świeżego

    Składnik dodatkowy:
    3 pomidory – u mnie lima w 3 kolorach

    Składniki robocze:

    Sól, pieprz do smaku
    ½ łyżeczki ziół prowansalskich
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Szpinak z tuńczykiem, ryżowymi kulkami i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1c0yyju 1. Do garnka wsypać ryż, dodać wodę oraz sól i zagotować. Gotować do miękkości lub nawet delikatnego rozgotowania. Zdjąć z ognia, odcedzić na sicie i zostawić do ostygnięcia. Następnie zblendować na gładko. Doprawić sola i ziołami, wymieszać.
  • image-0tyig07 2. Na blacie postawić miseczkę z wodą i zwilżyć dłonie. Mokrymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Przełożyć na talerzyk i wstawić do lodówki na całą noc.
  • image-19cpicj 3. Kolejnego dnia na ozdobny talerz przełożyć opłukany i suchy szpinak. Oprószyć solą.
  • image-0cc70re 4. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na talerzu tworząc rozetkę
  • image-0j86mil 5. Tuńczyka dokładnie odsączyć z zalewy i uformować dłońmi kulki w podobnej wielkości jak kulki ryżowe. Tuńczyka i kulki ryżowe ułożyć na sałatce. Skropić ewentualnie sokiem z cytryny. Schłodzić, podawać. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Szpinak Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron z tuńczykiem, pomidorami i kukurydzą

To może cię zainteresować