Szpinaczki

4.49 (180 ocen)

  • 2 godz.

Drożdżowe ciasto ze szpinakowym farszem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 350 g maki pszennej typ 650
    150 g maki pełnoziarnistej 3 zboża
    2 jajka
    20 g świeżych drożdży
    250 ml letniej wody
    1 łyżka miękkiego masła
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru

    Nadzienie :
    350 g szpinaku (użyłam mrożonego)
    2 zabki czosnku
    1 łyżka masła
    100 g sera typu feta
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Przystawki

Szpinaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć i wymieszać z cukrem, łyżka maki i odrobina wody, odstawić do wyrośnięcia.
    Make przesiać do miski, dodać 1 jajko, masło, sól wyrośnięte drożdże i wodę.
    Zamiesić gładkie ciasto, przykryć i postawić w cieple do wyrośnięcia.
  • 2. Farsz :
    Na patelni rozpuścić masło, włożyć rozmrożony szpinak, czosnek przecisnać przez praskę, przesmażyć, na koniec dodać pokrojony w kostkę ser, wymieszać, wystudzić.
  • szpinaczki-przygotowanie 3. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować, pokroić w prostokaty 15x10 , połowę ponacinać kilkakrotnie (użyłam noża do pizzy).
    Na część nienacinana nałożyć farsz, brzegi posmarować rozmaconym jajkiem, złożyć na pół i zlepić brzegi.
  • 4. Przygotowane drożdżówki przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i zostawić w cieple do napuszenia. Wierzch posmarować jajkiem.
    Piec w 175*C 15-18 minut.

Porady

Z tej porcji wyszło 18 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować