Szpianakowo żurawinowe muffinki

0 (0 ocen)

Małe szpinakowe babeczki z słodkim nadzieniem żurawinowym. Połączenie szpinaku z żurawiną jest zdrową wersją deseru.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    0,5 szklanki szpinaku (mrożonego)
    0,5 szklanki oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    100 g konfitury żurawinowej
    0,5 szklanki suszonej żurawiny

Szpianakowo żurawinowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy. Miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy na puszystą pianę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Cały czas miksując stopniowo dodajemy szpinak z olejem oraz partiami mąkę z proszkiem. Do foremek na muffinki wlewamy po jednej dużej łyżce masy. Na środku układamy łyżeczkę konfitury żurawinowej, wlewamy drugą łyżkę masy. Na wierzchu układamy suszoną żurawinę. Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy