Szparagowa z groszkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Uprawa warzyw w ogródku to moja pasja. Kiedy szparagów na grządce mam pod dostatkiem,często gotuję tę zupę.

  • 40 min

Składniki:

  • 40 dag szparagów
    10 dag groszku
    20 dag włoszczyzny
    2 dag mąki
    10 dag kremówki
    3 dag masła
    żółtko
    sól
    cukier
    kostka bulionowa
    groszek ptysiowy

Szparagowa z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę obieramy i my jemy. Gotujemy 20 minut w 1,5 l osolonej wody. Warzywa wyjmujemy. Odlewamy 1/4 szklanki wywaru. Studzimy.
  • Szparagowa z groszkiem 2. Szparagi myjemy, obieramy, odcinamy zdrewniałe końce i główki (główki odkładamy). Łodygi gotujemy z groszkiem ok. 8 minut w 1/2 l osłodzonej
    wody. Pod koniec gotowania dodajemy główki szparagów.
  • 3. Łodygi szparagów wyjmujemy i przecieramy. Ponownie wkładamy do garnka.
  • 4. Mąkę mieszamy z zimnym wywarem i wlewamy do zupy. Zagotowujemy. Masło rozcieramy z żółtkiem i kostką bulionową. Mieszamy z kremówką
    i dodajemy do zupy. Podajemy z groszkiem ptysiowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy