Szparagowa potrawka z cukinią

5 (144 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Przepyszne, lekkie i dietetyczne danie obiadowe z sezonowymi szparagami oraz cukinią, jeśli potrawka kojarzy Wam się z bezsmakową papką ze szpitala, musicie jej spróbować. Ta propozycja na pewno wymarze to wspomnienie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1l wywaru ze szparagów
    600g piersi z kurczaka
    Średnia cukinia
    500g białych szparagów
    200ml smietanki słodkiej 12%
    2 czubate łyżki mąki
    Sól
    Biały pieprz
    Płatki słodkiej papryki
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ragu Potrawka

Szparagowa potrawka z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka myjemy i gotujemy w osolonym wywarze ze szparagów przez około 15 minut. Wywar szparagowy otzrymamy gotując obierki z kilku peczków szparagów w wodzie. Jeśli nie mamy wywaru szparagowego możemy użyć wody lub bulionu warzywnego czy drobiowego. Ugotowane piersi wyjmujemy, i kroimy w dużą kostkę. Ponownie wkłądamy je do wody wraz z obranymi i pokrojonymi w mnijsze kawałki szparagami oraz pokrojonymi na 4 częsci plasterkami cukinii. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz płatkami papryki. Gotujemy około 8-10 minut. Odlewamy nieco wywaru, łaczymy ze śmietanką oraz maką i wlewamy przez sitko do kurczaka i warzyw. Gotujemy aż sos się zagęści. Serwujemy z ryżem lub białym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Drób Kurczak Pierś z kurczaka Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować