Przepyszne, lekkie i dietetyczne danie obiadowe z sezonowymi szparagami oraz cukinią, jeśli potrawka kojarzy Wam się z bezsmakową papką ze szpitala, musicie jej spróbować. Ta propozycja na pewno wymarze to wspomnienie.
Szparagowa potrawka z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka myjemy i gotujemy w osolonym wywarze ze szparagów przez około 15 minut. Wywar szparagowy otzrymamy gotując obierki z kilku peczków szparagów w wodzie. Jeśli nie mamy wywaru szparagowego możemy użyć wody lub bulionu warzywnego czy drobiowego. Ugotowane piersi wyjmujemy, i kroimy w dużą kostkę. Ponownie wkłądamy je do wody wraz z obranymi i pokrojonymi w mnijsze kawałki szparagami oraz pokrojonymi na 4 częsci plasterkami cukinii. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz płatkami papryki. Gotujemy około 8-10 minut. Odlewamy nieco wywaru, łaczymy ze śmietanką oraz maką i wlewamy przez sitko do kurczaka i warzyw. Gotujemy aż sos się zagęści. Serwujemy z ryżem lub białym pieczywem.
Komentarze