Szparagi białe i zielone - green and white asparagus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jak zrobić szparagi zielone?
- odetnij ze szparagów zdrewniałe końce
- ugotuj szparagi (możesz dodać do wody odrobinę cukru) około 4-5 min.
- wyłóż szparagi łyżą cedzakową na talerz
- na oliwie zeszklij posiekaną dymkę, dodaj sok z cytryny sezam i owoce goji, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i wyłóż wszystko na szparagi, możesz dodatkowo skropić cytryną
- prawda, że proste?
Jak zrobić szparagi białe?
- odetnij ze szparagów zdrewniałe końce i obierz obieraczką z twardych włókien (nie wyrzucaj tylko wykorzystaj na zupę - przepis w następnym poście), gotuj około 12-15 min.
- miskę lub specjalne naczynie umieść na parze, dodaj dwa żółtka i ubijaj trzepaczką, ostrożnie aby żółtka się nie zwarzyły, w razie czego zdejmij z pary i włóż miskę do zimnej wody
- dodaj ocet winny i sok z cytryny, ciągle ubijaj
- dodaj sklarowane masło i dalej ubijaj
- dodaj wino i dopraw do smaku solą
- szparagi wyjmij łyżką cedzakową
- rozgrzej patelnię grillową, lekko spryskaj ją oliwą, wyłóż na nią ugotowane szparagi
- grilluj szparagi około 1-2 min.
- wyłóż szparagi na półmisek i dodaj sos holenderski
Porady
Do gotującej się wody możesz dodać odrobinę cukru.
Komentarze