Szparagi w cieście francuskim z serem i szynką

4.5 (185 ocen)

Uwielbiam białe szparagi - są delikatne i mają cudowny smak. A w połączeniu ze słoną szynką i ciastem francuskim.....och po prostu niebo w gębie. Idealna propozycja jako przystawki Smakuje wyśmienicie polane sosem holenderskim

Składniki:

  • 10 sztuk białych szparagów
    5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
    5 małych plastrów sera gouda marmurkowa
    2 łyżki oleju
    ciasto francuskie
    woda
    2 łyżeczki soku z cytryny
    sól, cukier

    żółtko
    1 łyża mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Szynki

Szparagi w cieście francuskim z serem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wysokim garnku zagrzej wodę, z sokiem z cytryną, solą i cukrem.
  • 2. Ze szparagów odetnij zdrewniałe końce, i obierz ze skóry ( delikatnie zeskrob nożem )
  • 3. Szparagi wrzuć do gotującej się wody ( woda musi zakrywać szparagi) i gotuj przez 15 minut
  • 4. Ugotowane szparagi ostudź zimną woda i osusz. Posmaruj olejem
  • 5. Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty i ułóż na każdym z nich po kawałku sera.
  • 6. Po dwa szparagi owiń plastrem szynki. Ułóż każdą parę na kwadracie i zlep dwa końce ze sobą.
    Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować nimi ciasto francuskie
    Piecz w 18 stopni ( góra) ok 20 - 30 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować