Szpajza cytrynowa -śląski deser

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lekki i pyszny deser jajeczny nazywany na śląsku szpajza to król imprez rodzinnych.

Składniki:

  • 5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżeczek żelatyny
    0,5 szk wody
    sok z cytryny
    migdały płatki
    rodzynki
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szpajza cytrynowa -śląski deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka sparzyć. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna (tak jak na biszkopt). Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzać do rozpuszczenia i letnią wlewać do masy jajecznej cały czas miksując na wolniejszych obrotach. Masę wylać na miski porcjami i przesypywać rodzynkami i migdałami. Odłożyć do stężenia. Przed podaniem udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować