Szkockie jajka

0 (0 ocen)

Takie kotlety z jajkiem bardzo ładnie się prezentują i są naprawdę syte.

Składniki:

  • Składniki na 10 sztuk:

    10 jajek ugotowanych na twardo
    ok. 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego (możecie także użyć drobiowego)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka musztardy
    1 surowe jajko
    1 kajzerka namoczona w zimnej wodzie
    przyprawy: sól, pieprz czarny, cząber, suszona natka pietruszki, majeranek, gorczyca mielona, słodka papryka
    bułka tarta
    olej do smażenia

Szkockie jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju.Bułkę kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy. Na końcu dodać przesmażoną cebulę. Całość wymieszać, najlepiej ręką.
  • 2. Ugotowane na twardo jajka obtaczać w mięsie, następnie z bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy