Szczypiorkowe tartaletki

5 (177 ocen)

Jeśli ktoś przepada za jajecznicę ze szczypiorkiem lub jajkiem sadzonym, ta przekąska na pewno mu posmakuje. Pysznie smakuje i ciekawie wygląda!

Składniki:

  • Składniki:
    • Opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
    • 12 jajek,
    • dość spory pęczek szczypiorku,
    • Dowolna wędlina. Około 15 dag ,
    • Łyżka oleju
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Jajko Przystawki

Szczypiorkowe tartaletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniam 1. Wędlinę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek drobno siekamy.
    Na oleju rumienimy delikatnie posiekaną kiełbasę. Następnie łączymy ją szczypiorkiem.
    Ciasto francuskie dzielimy na 12 kwadratów.
    Poszczególnymi kwadratami wypełniamy foremki na tartaletki.
    Oddzielamy żółtko od białka. Białko mieszamy z łyżką nadzienia szczypiorkowego i przekładamy na ciasto francuskie. Na wierch wykładamy żółtko. W ten sposób postępujemy z każdym jajkiem osobno.
    Tartaletki pieczemy około 20-25 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia można przykryć je złotkiem , by jajko nam się zbyt nie spiekło, a spód ciasta dopiekł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jajka Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować