Szczawiowa zupa krem z twarogiem i jajkiem sadzonym

0 (0 ocen)

Zupę zamiast zabielić śmietaną, tym razem wykorzystałam do tego twaróg. Smak - naprawdę bardzo interesujący. Aromat potrawy wzbogaciłam o kumin, czosnek niedźwiedzi i pieprz z cytrynową nutą. Całościowo bardzo smaczna kompozycja.

Składniki:

  • Na 6 porcji

    Jajka sadzone:
    6 jajek
    masło lub oliwa do smażenia
    sól do smaku

    Zupa:
    3 większe ziemniaki (łącznie 350g)
    3 małe marchewki (łącznie 150g)
    1 większa biała cebula
    1 większy pęczek szczawiu (60g)
    250 g twarogu półtłustego 4%
    3 łyżeczki masła
    1 L bulionu warzywnego
    1/4 łyżeczki kuminu (kminku rzymskiego)
    1/2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szczawiowa zupa krem z twarogiem i jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szczawiowa zupa krem z twarogiem i jajkiem sadzonym 1. W garnku rozpuścić masło, dodać obraną i posiekaną cebulę oraz drobno pokrojony szczaw, wsypać kumin i czosnek niedźwiedzi. Całość podgrzewać 5 min, mieszając. Następnie dołożyć rozdrobniony ser i podgrzewać jeszcze 2 - 3 min.
  • Szczawiowa zupa krem z twarogiem i jajkiem sadzonym 2. Składniki zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na cząstki i dołożyć do zawartości garnka. Gotować do miękkości (ok. 20 min).
  • Szczawiowa zupa krem z twarogiem i jajkiem sadzonym 3. Zupę zblendować i doprawić do smaku.
  • 4. Na rozgrzanym tłuszczu przygotować jajka sadzone, doprawiając je do smaku solą. Podawać jako dodatek do zupy - po 1 jajku na porcję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować