Szczaw ze śmietaną

4.5 (178 ocen)

Szczaw duszony z czosnkiem, szczypiorkiem i lubczykiem, zagęszczony śmietaną. Świetna jarzynka do obiadu. Może być także traktowany jako samodzielne danie warzywne - wtedy najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem.

Składniki:

  • 200 g szczawiu (duży pęczek)
    1 pęczek szczypiorku
    1/2 pęczka lubczyku
    3 ząbki czosnku
    1/2 szklanki wody
    1 łyżka masła
    4 - 5 łyżek śmietany 18%
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Szczaw ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szczaw ze  śmietaną 1. Szczaw i zieleninę umyć i wysuszyć, następnie grubo posiekać. Czosnek posiekać drobno. Wymienione składniki przełożyć do garnka z rozpuszczonym masłem - dusić 5 min.
  • Szczaw ze  śmietaną 2. Następnie wlać wodę i gotować 10 min. Po tym czasie dodać śmietanę, całość oprószyć mąką - dokładnie wymieszać. Chwilę gotować. Szczaw doprawić do smaku. Podawać na ciepło, na zimno smakuje równie dobrze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować