Szczaw duszony z czosnkiem, szczypiorkiem i lubczykiem, zagęszczony śmietaną. Świetna jarzynka do obiadu. Może być także traktowany jako samodzielne danie warzywne - wtedy najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem.
Składniki:
200 g szczawiu (duży pęczek)
1 pęczek szczypiorku
1/2 pęczka lubczyku
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki wody
1 łyżka masła
4 - 5 łyżek śmietany 18%
1 łyżka mąki kukurydzianej
cukier do smaku
sól do smaku
Szczaw ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szczaw i zieleninę umyć i wysuszyć, następnie grubo posiekać. Czosnek posiekać drobno. Wymienione składniki przełożyć do garnka z rozpuszczonym masłem - dusić 5 min.
2.Następnie wlać wodę i gotować 10 min. Po tym czasie dodać śmietanę, całość oprószyć mąką - dokładnie wymieszać. Chwilę gotować. Szczaw doprawić do smaku. Podawać na ciepło, na zimno smakuje równie dobrze.
Komentarze