Szaszłyk z piekarnika z ryżem po turecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab pokroiłam w plastry ok centymetrowej grubości. Każdy plaster przekroiłam najpierw wzdłuż potem w poprzek na 4 części. Pokrojone mięso przełożyłam do miski. Wsypałam łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę granulowanego czosnku, łyżke majeranku, łyżeczkę soli i mniej niż 1/2 łyżeczki pieprzu. Przyprawy wymieszałam z mięsem. Następnie do doprawionego mięsa dodałam ok 4 łyżki oleju - ponownie starannie wymieszałam. Mięso na noc schowałam do lodówki. Dnia następnego słoninę pokroiłam w cieniutkie plasterki, cebulę w krążki. Słoninę oprószyłam solą i pieprzem, cebulę solą
Na patyczki szaszłykowe nadziewałam na przemian : mieso, słonina, cebula
Gotowe szaszłyki a wyszło ich 4 ułożyłam na aluniniowej blaszce. Nakryłam folią aluminiową. Wstawiłam do nagrzanego na 200 st piekarnika. Piekłam ok 40 min pod przykryciem, następnie zdjęłam folię zmniejszyłam temp do 180 - u st i piekłam następne 40 min. Gotowy szaszłyk podałam z ryżem po turecku
Ryż po turecku
3/4 szkl suchego ryżu, 3/4 szkl soku pomidorowego, szkl rosołu lub wody, łyżka koncentratu pomidorowego, mała cebula, sól, ostra papryka, chili
W rondlu na łyżce rozgrzanego oleju kokosowego zrumieniłam suchy surowy ryż. Gdy się ładnie zezłocił do rondla wlałam sok pomidorowy, wodę wymieszaną z przecierem pomidorowym, zeszkloną na maśle cebulę pokrojona w drobną kostkę, szczyptę ostrej papryki, szczyptę chili, mniej niż 1/2 łyżeczki soli. Całość gotowałam na malutkim ogniu pod przykryciem - często mieszając ok 15 min. Gdy ryż całkowicie wchłonął płyn wyłączyłam gaz i pozostawiłam jeszcze ryż na 5 min pod przykryciem by napęczniał
Szklanka pojemność 250 ml. Jeśli używamy rosołu mniej solimy ryż
Komentarze