Podstawą dania jest dobrze rozbite mięso schabowe w które zawijamy przygotowany szaszłyk. Nadzienie możemy komponować dowolnie- im więcej kolorów, rodzajów nadzienia, tym danie bogatsze i ciekawiej wyglądające.
Składniki:
Składniki:
• 6 kotletów schabowych,
• 12 marynowanych pieczarek (po 2 na jednego szaszłyka),
• 1/2 bakłażana,
• 4 duże płaty papryki marynowanej (składnik dodatkowy),
• Sól, pieprz,
• Olej do smażenia,
• Mąka, jajko, bułka tarta do panierki,
• 6 patyczków na szaszłyki
Szaszłyk w schabowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana kroimy w grubą kostkę, oprószamy przyprawami i chwilkę obsmażamy na oleju.
Paprykę kroimy w kwadraty (powinno wyjść około 24 kwadraty-po 4 na jednego szaszłyka).
Pieczarki osączamy z zalewy.
Mięso doprawiamy i cienko rozbijamy.
2.Na patyczek nabijamy kolejno bakłażan, papryka, pieczarka, papryka, bakłażan, papryka, pieczarka, papryka, bakłażan.
Czynność powtarzamy z każdym szaszłykiem.
3.W rozbite mięso schabowe zawijamy szaszłyki.
4.Panierujemy w mące, jajku, bułce i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu wyjmujemy patyczki i studzimy
5.Po przestudzeniu szaszłyki przekrawamy wzdłuż na połowę.
Przed podaniem podgrzewamy.
Komentarze