Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych w ziołach

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób

Polędwiczki bardzo kruche, miękkie i delikatne. Ziołowa marynata sprawiła, że stały się bardzo aromatyczne, polecam...

  • Dla 5 osób

Składniki:

  • marynata:

    połowa papryczki chilli
    pół szklanki posiekanej kolendry
    1/4 szklanki oliwy z oliwek
    2 szalotki białe i zielone części
    łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
    łyżeczka cukru pudru
    łyżka soku z limonki
    łyżeczka soli
    szczypta pieprzu

    sos:
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    1/2 łyżeczki świeżo startej skórki limonki
    1 łyżka oliwy
    2 łyżeczki miodu
    1/4 łyżeczki soli
    1/8 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    1 kg polędwicy wieprzowej, pokrojonej w średnią kostkę

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na marynatę ziołową miksujemy w blenderze na gładką masę.
    Kawałki wieprzowiny umieszczamy w dużej torbie z zatrzaskiem, wlewamy marynatę, zamykamy, dobrze mieszamy.
    Otwieramy torbę i pozbywamy się powietrza, zamykamy.
    Marynujemy w lodówce 2-3 h.
    Mięso nabijamy na szaszłyki i grillujemy przez około 6 min z każdej strony.

    Składniki na sos łączymy.

    SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy