Szaszłyki z krewetkami i ananasem + sos pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drewniane szpikulce zamoczyć na 20 minut w zimnej wodzie.
Duże, ładne krewetki z ogonkami rozmrozić na sicie pod strumieniem zimnej wody. Osuszyć.
2.Krewetki nabijać na patyki na przemian z ananasem (kilka kawałków świeżego).
Piekarnik nagrzać na 200 stopni.
Oliwę wymieszać z chili, solą i zmieloną w młynku papryką. Smarować szaszłyki z obu stron.
Na dole umieścić blaszkę wyłożoną folią aluminiową.
Piec na kratce 15-20 minut.
W międzyczasie obrócić i posmarować resztą oliwy.
3.Wycisnąć sok z 1/2 pomarańczy. Wszystkie składniki na sos wymieszać. Podawać razem.
Sosu wg podanych proporcji wyjdzie więcej, zalecam więc zrobić więcej szaszłyków.
Komentarze