Szaszłyki z krewetkami i ananasem + sos pomarańczowy

4.5 (156 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, pieczone szaszłyki z krewetkami i ananasem. Gotowe w 20 minut. Do tego proponuję energetyzujący sos na bazie soku z pomarańczy.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - krewetki (Black Tiger): 12 sztuk
    - ananas (świeży): 2 plastry
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - papryka (słodka w płatkach): 1 łyżeczka
    - chilli (w proszku): 1 szczypta

    - pomarańcza: 0.5 sztuki
    - ketchup (Heinz): 2 łyżki
    - sos sojowy (jasny): 1 łyżeczka
    - ocet (ryżowy): 1 łyżeczka
    - cukier (brązowy): 1 łyżeczka
    - skórka z pomarańczy (otarta): 1 łyżeczka
    - imbir (świeży, starty): 0.5 łyżeczki
    - pieprz (kolorowy, świeżo mielony): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Szaszłyki z krewetkami i ananasem + sos pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szaszłyki z krewetkami i ananasam. 1. Drewniane szpikulce zamoczyć na 20 minut w zimnej wodzie.
    Duże, ładne krewetki z ogonkami rozmrozić na sicie pod strumieniem zimnej wody. Osuszyć.
  • Szaszlyki z krewetkami i ananasam. 2. Krewetki nabijać na patyki na przemian z ananasem (kilka kawałków świeżego).
    Piekarnik nagrzać na 200 stopni.
    Oliwę wymieszać z chili, solą i zmieloną w młynku papryką. Smarować szaszłyki z obu stron.
    Na dole umieścić blaszkę wyłożoną folią aluminiową.
    Piec na kratce 15-20 minut.
    W międzyczasie obrócić i posmarować resztą oliwy.
  • Szaszlyki z krewetkami i ananasam. 3. Wycisnąć sok z 1/2 pomarańczy. Wszystkie składniki na sos wymieszać. Podawać razem.
    Sosu wg podanych proporcji wyjdzie więcej, zalecam więc zrobić więcej szaszłyków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Krewetki Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować