• 150 g kaszy kukurydzianej
• 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
• łyżka masła
• 25 g sera cheddar albo innego
• 2 łyżki świeżych liści bazylii
• łyżka świeżego oregano
• sól i pieprz do smaku
• 1 cukinia
• 9 pomidorków koktajlowych
• Kilka oliwek czarnych
• 1 plaster sera żółtego
• 1 pomidor duży
• 1 jajko
• Listki Bazyli zielonej i czerwonej
• Kwiatki nagietka
Szaszłyki z grillowanej polenty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bulion zagotowujemy i wsypujemy po 1łyżce kaszy. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut cały czas mieszając. Uważać żeby się nie przypaliło. Dodajemy łyżkę masła i ser i dalej mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną bazylie i oregano, sól i pieprz do smaku. Wylewamy do płaskiego naczynia, wyłożonego folią aluminiową, i odstawiamy na około 1-2 h.
2.Następnie kroimy na kostki i grillujemy. Cukinie kroimy na plastry 1 cm i też grillujemy solimy je i pieprzymy
3.. Z pomidorków koktajlowych robimy pszczółki, głowy z oliwek, oczy z sera żółtego. Z jajka i dużego pomidora robimy muchomora. Na talerz wykładamy sos na to szaszłyki dekorujemy pszczółkami, muchomorem i listkami bazylii i kwiatkami nagietka
Komentarze