Szaszłyki z grillowanej polenty

0 (0 ocen)

  • 2 min

Polenta danie włoskie , smaczne polecam

  • 2 min

Składniki:

  • • 150 g kaszy kukurydzianej
    • 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
    • łyżka masła
    • 25 g sera cheddar albo innego
    • 2 łyżki świeżych liści bazylii
    • łyżka świeżego oregano
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 cukinia
    • 9 pomidorków koktajlowych
    • Kilka oliwek czarnych
    • 1 plaster sera żółtego
    • 1 pomidor duży
    • 1 jajko
    • Listki Bazyli zielonej i czerwonej
    • Kwiatki nagietka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szaszłyki z grillowanej polenty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Skladniki 1. Bulion zagotowujemy i wsypujemy po 1łyżce kaszy. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut cały czas mieszając. Uważać żeby się nie przypaliło. Dodajemy łyżkę masła i ser i dalej mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną bazylie i oregano, sól i pieprz do smaku. Wylewamy do płaskiego naczynia, wyłożonego folią aluminiową, i odstawiamy na około 1-2 h.
  • Ugotowana polenta 2. Następnie kroimy na kostki i grillujemy. Cukinie kroimy na plastry 1 cm i też grillujemy solimy je i pieprzymy
  • zgrillowane szaszłyki 3. . Z pomidorków koktajlowych robimy pszczółki, głowy z oliwek, oczy z sera żółtego. Z jajka i dużego pomidora robimy muchomora. Na talerz wykładamy sos na to szaszłyki dekorujemy pszczółkami, muchomorem i listkami bazylii i kwiatkami nagietka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować