Szaszłyki z glazurowanych owoców z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

Pyszna, idealna przekąska dla dzieciaków.

Składniki:

  • Składniki:
    1 jabłko
    1 gruszka
    1 banan
    1/4 świeżego ananasa (lub 1/2 ananasa z puszki)
    2 kiwi
    kiść czerwonych winogron
    Glazura:
    4 łyżki soku z cytryny
    1 1/2 łyżki naturalnego miodu
    świeżo zmielona przyprawa do kawy i deserów lub utłuczone w moździerzu: goździki, kardamon, cynamon, ziarenka wanilii
    Mus truskawkowy:
    1 szklanka truskawek
    2 łyżeczki cukru pudru
    Dodatkowo:
    1 szklanka śmietany kremówki (lub bita śmietana w sprayu)
    wiórki gorzkiej czekolady (do posypania śmietany)
    patyczki do szaszłyków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Szaszłyki

Szaszłyki z glazurowanych owoców z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko, kiwi, banana, ananasa i gruszkę obieramy ze skórki. Z gruszki i jabłka usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na średniej wielkości kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy winogrona. Z miodu, cytryny i przyprawy robimy glazurę i zalewamy nią owoce. Delikatnie mieszamy. Owoce nadziewamy naprzemiennie na namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków i opiekamy na grillu z każdej strony, do lekkiego zarumienienia. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Na talerzu układamy gorące szaszłyki. Podajemy z musem truskawkowym i kleksem bitej śmietany oprószonym wiórkami gorzkiej czekolady.

Porady

Poza sezonem letnim szaszłyki można przyrządzić na grillowej patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować