Robie je na wszystkie spotkania ze znajomymi i zawsze są mile zaskoczeni.
60 min
Składniki:
0,5 kg mięsa wieprzowego
40 dag cebulki drobnej
1 słoik ogórków konserwowych
0,5 kg pieczarek
przyprawy (do szaszłyków, jarzynka, pieprz, chilli, sos sojowy)
Panierka: 10 jaj, mąka do zagęszczenia, sól i pieprz do smaku,
bułka tarta, olej do smażenia
Szaszłyki w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę, dodajemy 3 - 4 łyzki oleju i przyprawy - do szaszłyków, jarzynka, pieprz, chilli i kilka kropel sosu sojowego. Mieszamy i zostawiamy w przyprawach na ok. 3 godziny. Cebulki obieramy, ogórki kroimy na grube plastry, pieczarki na połówki. Pieczarki wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok. 15 -20 min. Gdzy wszystkie składniki są gotowe nadziewamy je na patyczki do szaszłyków na przemian.
Panierka: jaja roztrzepujemy z solą i pieprzem dodajemy mąki do zagęszczenia.
Nadziane szaszłyki obtaczamy w jajku, bułce i smażymy z wszystkich stron na patelni. Usmażone układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godzine na 100 stopni.
Z podanych składników wychodzi ok. 30 szszłyków.
Porady
Patyczki przed nadzianiem dobrze jest włożyć do wody na ok. 30 min, nie będą się przypalać.
Komentarze