Szaszłyki w panierce

4.48 (172 ocen)

  • 60 min

Robie je na wszystkie spotkania ze znajomymi i zawsze są mile zaskoczeni.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
    40 dag cebulki drobnej
    1 słoik ogórków konserwowych
    0,5 kg pieczarek
    przyprawy (do szaszłyków, jarzynka, pieprz, chilli, sos sojowy)
    Panierka: 10 jaj, mąka do zagęszczenia, sól i pieprz do smaku,
    bułka tarta, olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szaszłyki w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy 3 - 4 łyzki oleju i przyprawy - do szaszłyków, jarzynka, pieprz, chilli i kilka kropel sosu sojowego. Mieszamy i zostawiamy w przyprawach na ok. 3 godziny. Cebulki obieramy, ogórki kroimy na grube plastry, pieczarki na połówki. Pieczarki wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok. 15 -20 min. Gdzy wszystkie składniki są gotowe nadziewamy je na patyczki do szaszłyków na przemian.

    Panierka: jaja roztrzepujemy z solą i pieprzem dodajemy mąki do zagęszczenia.

    Nadziane szaszłyki obtaczamy w jajku, bułce i smażymy z wszystkich stron na patelni. Usmażone układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godzine na 100 stopni.

    Z podanych składników wychodzi ok. 30 szszłyków.

Porady

Patyczki przed nadzianiem dobrze jest włożyć do wody na ok. 30 min, nie będą się przypalać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować