Szaszłyki węgierskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę moczymy w wodzie. Gdy rozmięknie odciskamy.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Czosnek obieramy.
Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy cebulę, 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, odciśniętą bułkę, jajka, doprawiamy do smaku. Wyrabiamy mięso ręką.
2.Tak przygotowane mięso dzielimy na trzy równe części.
Do jednej części dodajemy natkę pietruszki, do drugiej przeciśnięte przez praskę pozostałe ząbki czosnku a do trzeciej paprykę czerwoną i chilli.
3.Wszystkie masy dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe kuleczki.
Przygotowujemy patyczki do szaszłyków.
Na każdy nabijamy na przemian kotleciki.
4.Mnie z tej porcji wyszło 9 szaszłyków po 6 kotlecików na każdym.
Gotowe szaszłyki układamy na dużej wysmarowanej olejem blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na najwyższą półkę. Włączamy górną grzałkę i pieczemy ok. 1 godziny.
Komentarze