Szaszłyki warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy. Ziemniaki, cebulę i cukinię obieramy, z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Warzywa kroimy w średniej wielkości, ale jednakowe
kawałki. Następnie kolejno nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
2.Przygotowane szaszłyki układamy na blasze, polewamy olejem i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 °C piekarnika. Pieczemy
ok. pół godziny, co jakiś czas sprawdzamy, czy warzywa są już miękkie. Gdyby się za mocno przypiekały, można przykryć folią aluminiową.
3.W tym czasie gotujemy brązowy ryż (ok. 2 łyżki na osobę). Gdy będzie miękki, odcedzamy, mieszamy z posiekanym koperkiem. Filiżankę przelewamy zimną wodą, wkładamy ryż, ubijamy i robimy z niego „babki” na talerzu. Wykładamy szaszłyki i podajemy.
Komentarze