Szaszłyki warzywne

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Efektowne i smaczne, a można do nich podać różne dipy na bazie jogurtu, majonezui keczupu z czosnkiem oraz innymi dodatkami.

Składniki:

  • czerwona papryka
    cukinia
    kalafior
    ziemniaki
    cebula
    olej
    brązowy ryż
    koperek

Szaszłyki warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy. Ziemniaki, cebulę i cukinię obieramy, z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Warzywa kroimy w średniej wielkości, ale jednakowe
    kawałki. Następnie kolejno nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
  • 2. Przygotowane szaszłyki układamy na blasze, polewamy olejem i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 °C piekarnika. Pieczemy
    ok. pół godziny, co jakiś czas sprawdzamy, czy warzywa są już miękkie. Gdyby się za mocno przypiekały, można przykryć folią aluminiową.
  • 3. W tym czasie gotujemy brązowy ryż (ok. 2 łyżki na osobę). Gdy będzie miękki, odcedzamy, mieszamy z posiekanym koperkiem. Filiżankę przelewamy zimną wodą, wkładamy ryż, ubijamy i robimy z niego „babki” na talerzu. Wykładamy szaszłyki i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2009

Komentarze

Podobne przepisy