Szaszłyki pina colada: z krewetkami i ananasem :)

0 (0 ocen)

Rozpoczynam sezon grillowy. Grill to nie tylko karczki i kiełbaski. Dziś zdrowsza i bardziej aromatyczna wersja. Nazwa pina colada dzięki dodatku ananasa ;)

Składniki:

  • Składniki na 4 szaszłyki:
    ok. 12 królewskich krewetek (ja kupiłam świeże wcześniej lekko obgotowane w pancerzach)
    pół świeżego ananasa
    ok. 12 pomidorków koktajlowych
    świeża natka pietruszki
    sok z płowy cytryny
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki słodkiego sosu chili
    1 łyżeczka pasty pomidorowej
    szaszłyki podałam na rukoli i świeżej mięcie
    oliwa do smażenia
    dodatkowo bagietka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki Alkohole

Szaszłyki pina colada: z krewetkami i ananasem :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szaszłyki z ananasem 1. Jeśli mamy krewetki w pancerzach to je z nich obieramy. Później krewetki płuczemy w wodzie. Następnie krewetki chwilkę podduszamy: w sosie chili, paście pomidorowej, w czosnku przeciśniętym przez praskę, posiekanej natce pietruszki, soku z cytryny. Dusimy w tym sosie krewetki około 2 minut.
  • 2. Ananasa kroimy w kostkę. Na wykałaczki nadziewamy kolejno: krewetkę, ananasa, pomidorka i tak do wyczerpania składników. Szaszłyki grillujemy z każdej strony. Podajemy na trawce z rukoli i świeżej mięty. Całość skrapiamy jeszcze z sokiem z cytryny. Szaszłyki jemy z bagietką, którą możemy maczać w sosie w którym dusiły się krewetki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Krewetki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Grillowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować