Szarlotka z prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy do jednej miski i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dajemy do lodówki na ok 1h.
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części jedną cześć rozwałkowujemy na spód blaszki (26 x 33 )
Nakłuwamy widelcem i wkładamy na 10 min do nagrzanego piekarnika 175st z termoobiegiem - zapiekamy spód.
Na zapieczony spód dajemy starte jabłka i oprószamy cynamonem. Białka ubijamy na sztywna piane dodajemy cukier puder i na sam koniec prażone migdały. Beze rozprowadzamy na jabłka.
Drugą część ciasta kruchego zetrzeć na grubej tarce i posypać wierzch bezy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40min. ( termoobieg temp.180 st.)
Gotowe przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze