Szarlotka z prażonymi migdałami

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Pyszne ciasto w sezonie jesiennym – jabłka w roli głównej połączone z prażonymi migdałami. Pychota!

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1 margaryna Kasia maślana
    Ok ½ kg maki tortowej przesianej
    1 szklanka cukru pudru
    4 żółtka
    1 całe jajko
    2 łyżki śmietany (18%)
    2 łyżki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru waniliowego

    1 szklanka prażonych płatków migdałów
    4 białka
    3 łyżki cukru pudru
    1 kg jabłek
    Odrobinę cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka z prażonymi migdałami 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy do jednej miski i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dajemy do lodówki na ok 1h.
    Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce.
    Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części jedną cześć rozwałkowujemy na spód blaszki (26 x 33 )
    Nakłuwamy widelcem i wkładamy na 10 min do nagrzanego piekarnika 175st z termoobiegiem - zapiekamy spód.
    Na zapieczony spód dajemy starte jabłka i oprószamy cynamonem. Białka ubijamy na sztywna piane dodajemy cukier puder i na sam koniec prażone migdały. Beze rozprowadzamy na jabłka.
    Drugą część ciasta kruchego zetrzeć na grubej tarce i posypać wierzch bezy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40min. ( termoobieg temp.180 st.)
    Gotowe przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować