Szarlotka z powidłami pod kokosową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Aromatyczne jabłka z delikatną kokosową kruszonką w połączeniu z kwaskowymi powidłami!

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek najlepiej Szara reneta
    Cynamon i cukier do smaku
    6 - 9 łyżek powideł

    Ciasto półkruche:
    380g mąki pszennej
    120g mąki ziemniaczanej
    150g cukru pudru
    250g margaryny
    2 jajka
    2 łyżki śmietany 18%
    Ok. 80g kokosu – można dać więcej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z powidłami pod kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić. Zostawić na czas przygotowywania ciasta. W razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać cynamon. Wymieszać.
  • 2. Ciasto półkruche: Przesiane mąki, proszek, cukier puder posiekać razem z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kokos i wsadzić do zamrażalnika na ok. 70 minut. Drugą część włożyć na ten czas do lodówki. Następnie ciasto z lodówki rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Posmarować powidłami, a na nie wyłożyć masę jabłkową, posypać cynamonem i zetrzeć drugą zamrożoną część ciasta. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Chłodne ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować