Szarlotka z połówkami jabłek z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto należy połączyć. Następnie podzielić ciasto na połowę i włożyć do lodówki na około godz.czasu. W tym czasie obieram jabłka. Przekrawam na pół i wydrążam gniazda nasienne. Jabłka przekładam do miski posypuje 2 łyżkami cukru oraz cynamonem i mieszam. Wyjmuje ciasto. Pierwszą część rozprowadzam na blaszkę, na to jabłka i przykrywam drugą częścią ciasta. Piekę 30-40 min. w 160-180 stopni. Między czasie przygotowuje lukier do polania placka z podanych składników. Cukru pudru tyle by lukier miał konsystencje gęstej śmietany. Upieczony i lekko przestudzony placek polewamy lukrem. Krojąc można każdą porcję jeszcze udekorować lukrowymi pisakami.
Komentarze