Szarlotka z połówkami jabłek z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest prosta, szybka i bardzo smaczna a zniknie ze stołu w mig

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:

    3 szklanki maki,
    250 margaryny,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    3 żółtka,
    1 cale jajko,
    0,5 szklanki cukru (wedle uznania)

    nadzienie:

    cynamon
    2 łyżki cukru
    9 małych lub średnich jabłek

    lukier:

    sok z 1 cytryny
    cukier puder
    1/3 łyżeczki kurkumy

    pisaki lukrowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z połówkami jabłek z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Już po upieczeniu i polaniu lukrem 1. Wszystkie składniki na ciasto należy połączyć. Następnie podzielić ciasto na połowę i włożyć do lodówki na około godz.czasu. W tym czasie obieram jabłka. Przekrawam na pół i wydrążam gniazda nasienne. Jabłka przekładam do miski posypuje 2 łyżkami cukru oraz cynamonem i mieszam. Wyjmuje ciasto. Pierwszą część rozprowadzam na blaszkę, na to jabłka i przykrywam drugą częścią ciasta. Piekę 30-40 min. w 160-180 stopni. Między czasie przygotowuje lukier do polania placka z podanych składników. Cukru pudru tyle by lukier miał konsystencje gęstej śmietany. Upieczony i lekko przestudzony placek polewamy lukrem. Krojąc można każdą porcję jeszcze udekorować lukrowymi pisakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (164 ocen)

Zdobywca nagrody

jabłecznik z połowkami jabłek

To może cię zainteresować