Szarlotka sama w sobie to pyszne ciasto. Jeśli wzbogacimy ją dodatkowo o polewę z płatków Cini Minis nabierze nowego, pysznego smaku. Polewa jest chrupiąca, miodowo- cynamonowa- PYSZNA!!!
Szarlotka z polewą cini minis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem. Ciasto delikatnie posypujemy kaszą manna (wchłonie ona nadmiar soku),
2.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotowe delikatnie odciskamy z soku i wykładamy na przygotowane ciasto. Wierzch jabłek posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym.
3.Na jabłka wykładamy drugą część ciasta. Wierzch nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto wstawiamy na około 50 minut do rozgrzanego piekarnika. Szarlotkę pieczemy w 180°C.
4.Gotową wyjmujemy i studzimy. Na dokładnie wystudzone ciasto wykładamy polewę Cini Minis. Pozostawiamy do zastygnięcia.
5.POLEWA: Do garnka przekładamy masło oraz miód. Składniki rozpuszczamy i dodajemy do nich cynamon. Do połączonych dodajemy mleko w proszku. Dokładnie mieszamy by powstała jednolita masa, bez grudek (Można pomóc sobie mikserem).
Do gotowej polewy wsypujemy płatki Cini Minis. Całość mieszamy delikatnie i wykładamy na przestudzaną szarlotkę. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.
Komentarze