Szarlotka z pianką

4.43 (150 ocen)

Mamy sezon na jabłka i jest to najlepszy czas na przygotowanie szarlotki. Najlepsza szarlotka wychodzi z jabłek antonówek i oczywiście musi być taka z kruchego ciasta. Jeśli nie mamy antonówek to wybierajmy na szarlotkę jabłka twarde, które zbyt szybko się nie rozpadają podczas obróbki.

Składniki:

  • (duża forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm)
    ciasto:
    500 g mąki pszennej (może być 1/2 mąki krupczatki)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru pudru
    300 g zimnego masła
    6 żółtek
    2 łyżki kwaśnej śmietany

    masa z jabłek:
    2 kg twardych jabłek (antonówka, szara reneta)
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki soku z cytryny

    pianka budyniowa:
    6 białek
    1/2 szklanki cukru
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
    dodatkowo:
    cukier puder do posypania
    bułka tarta do posypania pod jabłka
Wystaw ocenę:

4.43 (150 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać cukier i masło, posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać żółtka, śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwa kawałki, jeden z 1/3 ciasta, a drugi 2/3 ciasta, owinąć folią i mniejszy kawałek włożyć na godzinę do zamrażarki, a większy do lodówki.
  • 2. Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do garnka, gotować 7 minut bez mieszania (jeśli jabłka są mało soczyste to podlać 1/4 szklanki wody). Następnie dodać cukier i cynamon (wymieszać), wlać sok z cytryny z rozmieszaną mąką ziemniaczaną, gotować 2 minuty.
  • 3. Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, gdy piana będzie sztywna dodać budyń i delikatnie rozmieszać mikserem na wolnych obrotach.
  • 4. Piec w 170 stopniach C około 60 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno się przypiekać, przykryć je papierem do pieczenia.
    Po wystudzeniu szarlotkę posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować