Szarlotka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć na 30 min do lodówki.
2.Składniki masy orzechowej wymieszać i smażyć przez 5-7 min.
3.Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na trzy części. Wylepić nim trzy identyczne formy.
4.Placki upiec na złoty kolor [każdy oddzielnie] w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
5.Na jedną część ciasta wyłożyć podsmażone orzechy.
6.Przygotować masę jabłkową. Jabłka obrać i zetrzeć ,,na pazurkach”, dodać cukier i cukier waniliowy, smażyć na złoty kolor, kisiel wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, a następnie wlać do jabłek i jeszcze chwilę smażyć.
7.Gorącą masą jabłkową przekładać placki (ten z orzechami powinien być na górze). Jabłka muszą być gorące, żeby placki zmiękły.
Komentarze