Szarlotka z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

Pyszna szarlotka z białym serem i nutą pomarańczy.

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g masła
    500 g mąki
    5 łyżek cukru
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany

    Masa serowa:
    400 g twarogu
    ½ szklanki cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka śmietany
    kilka kropel olejku waniliowego

    Masa jabłkowa:
    2 kg jabłek (antonówki, szara reneta)
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
    skórka starta z 1 pomarańczy
    sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
    2/3 szklanki brązowego cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Masło pokroić w kostkę, wymieszać z mąką i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę, wszystko razem zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić w lodówce min. 1 godz.

    Masa serowa:
    Twaróg, cukier, mąkę, śmietanę i olejek dokładnie utrzeć.

    Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać oczyścić, pokroić w grubą kostkę. Wymieszać z sokiem i skórką otartą z pomarańczy, cukrem i mąką ziemniaczaną lub budyniem
  • 2. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Natłuszczoną tortownicę o śr. 26 cm, wylepić większą częścią, tworząc dość wysoki rant (do ok. 2/3 wysokości tortownicy). Nałożyć masę jabłkową, na wierzch masę serową, wszystko przykrywając drugą częścią rozwałkowanego ciasta, starając się zlepić wierzchnie ciasto z brzegiem. Wierzch nakłuć widelcem.

    Piec około 60 min. w temperaturze 180°C (termoobieg) lub 200°C góra/dół.

Porady

Można podać na ciepło z lodami i bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować