Pyszna szarlotka z białym serem i nutą pomarańczy.
Składniki:
Ciasto:
300 g masła
500 g mąki
5 łyżek cukru
2 żółtka
2 łyżki śmietany
Masa serowa:
400 g twarogu
½ szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka śmietany
kilka kropel olejku waniliowego
Masa jabłkowa:
2 kg jabłek (antonówki, szara reneta)
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
skórka starta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
2/3 szklanki brązowego cukru
Szarlotka z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Masło pokroić w kostkę, wymieszać z mąką i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę, wszystko razem zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić w lodówce min. 1 godz.
Masa serowa:
Twaróg, cukier, mąkę, śmietanę i olejek dokładnie utrzeć.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać oczyścić, pokroić w grubą kostkę. Wymieszać z sokiem i skórką otartą z pomarańczy, cukrem i mąką ziemniaczaną lub budyniem
2.Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Natłuszczoną tortownicę o śr. 26 cm, wylepić większą częścią, tworząc dość wysoki rant (do ok. 2/3 wysokości tortownicy). Nałożyć masę jabłkową, na wierzch masę serową, wszystko przykrywając drugą częścią rozwałkowanego ciasta, starając się zlepić wierzchnie ciasto z brzegiem. Wierzch nakłuć widelcem.
Piec około 60 min. w temperaturze 180°C (termoobieg) lub 200°C góra/dół.
Komentarze