Szarlotka z migdałową skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę,szczyptę soli,cukier utrzeć mikserem. Wbić 4 całe jajka,cały czas ucierając dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wyrabiać ciasto tak długo.aż będzie się lało gęste z łyżki.
2.Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki.
Ciasto przelać do natłuszczonej formy (tortownica o średnicy 24 cm).
Jabłka poukładać na wierz ciasta,posypać wiórkami masła i
migdałami.
3.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 50 minut.
Upieczoną szarlotkę pozostawić w formie do wystygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze