Szarlotka z migdałową skorupką

0 (0 ocen)

Szarlotka z migdałową skorupką - szybkie i smaczne ciasto do herbaty na podwieczorek

Składniki:

  • 120 g margaryny
    200 g mąki
    120 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka


    2 jabłka
    50 g zimnego masła
    50 g usiekanych migdałów

Szarlotka z migdałową skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę,szczyptę soli,cukier utrzeć mikserem. Wbić 4 całe jajka,cały czas ucierając dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wyrabiać ciasto tak długo.aż będzie się lało gęste z łyżki.
  • 2. Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki.
    Ciasto przelać do natłuszczonej formy (tortownica o średnicy 24 cm).
    Jabłka poukładać na wierz ciasta,posypać wiórkami masła i
    migdałami.
  • Szarlotka z migdałową skorupką 3. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 50 minut.
    Upieczoną szarlotkę pozostawić w formie do wystygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy