Szarlotka z miodem

4.5 (161 ocen)

  • 30 min

Ciasto jest bardzo kruche.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -3 szklanki mąki
    -3 jajka
    -1 szklanka cukru
    -1 kostka margaryny
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 cukier waniliowy
    Jabłka:
    -2 kg jabłek
    -5 łyżek miodu
    -2 łyżki cynamonu
    -cukier do smaku, w zależności od kwaśności jabłek
    -ok 5 dag masła
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, pokroić w paski bądź kostkę. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić na nią przygotowane jabłka. Dodać miód, cukier i cynamon, wymieszać. Lekko je podsmażyć, żeby były na wpół miękkie. Zostawić do przestudzenia. Po wystygnięciu dodać ok pół szklanki bułki tartej (w zależności od soczystości jabłek) lub galaretkę cytrynową.
  • 2. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia. Następnie dodać margarynę, później jajka i zarobić ciasto. Powstałą całość podzielić na dwie równe części. Każdą z osobna rozwałkować. Jedną położyć na spód blaszki (posmarowana masłem bądź margaryną i wysypana bułką tartą) na to przestudzone jabłka i drugie rozwałkowane ciasto na wierzch. Górne ciasto można posmarować jajkiem, ładnie się zarumieni.
  • 3. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 1 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować