Szarlotka z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, pokroić w paski bądź kostkę. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić na nią przygotowane jabłka. Dodać miód, cukier i cynamon, wymieszać. Lekko je podsmażyć, żeby były na wpół miękkie. Zostawić do przestudzenia. Po wystygnięciu dodać ok pół szklanki bułki tartej (w zależności od soczystości jabłek) lub galaretkę cytrynową.
2.Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia. Następnie dodać margarynę, później jajka i zarobić ciasto. Powstałą całość podzielić na dwie równe części. Każdą z osobna rozwałkować. Jedną położyć na spód blaszki (posmarowana masłem bądź margaryną i wysypana bułką tartą) na to przestudzone jabłka i drugie rozwałkowane ciasto na wierzch. Górne ciasto można posmarować jajkiem, ładnie się zarumieni.
3.Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 1 godziny.
Komentarze