Szarlotka z kremem budyniowym

4.65 (188 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób

Pieczona szarlotka na dwukolorowym, kruchym cieście przełożona cytrynowym kremem budyniowym. Składa się z kilku warstw, ale jest to proste i w miarę szybkie ciasto. Bardzo smaczne, niezbyt słodkie, owocowe ciasto w sam raz dla wielbicieli szarlotek :)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 1/2 kg słodkich jabłek (waga po obraniu)
    50 g masła
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    1/3 łyżeczki cynamonu
    1/4 łyżeczki mielonych goździków
    1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

    CIASTO KRUCHE:

    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru drobnego
    250 g masła
    3 żółtka
    2 jajka
    2 łyżki śmietany
    2 łyżki kakao

    KREM BUDYNIOWY:

    1 opakowanie galaretki cytrynowej
    1/2 szklanki wody
    1 1/2 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    200 g śmietanki kremówki 30%
Wystaw ocenę:

4.65 (188 ocen)

Szarlotka z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-123y6gm 1. Ciasto kruche. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimnym masłem, a następnie dodać jajka, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Jedną z połówek rozdzielić na dwie formy o wymiarach 21 x 25 cm. Formy najlepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawał po brzegach. Wstawić do lodówki.
  • image-0vl1yv9 2. Do drugiej części ciasta wsypać kakao i wgnieść, aż będzie miało jednolity kolor. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na czas przygotowywania jabłek.
  • image-19wd509 3. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W garnku o szerokim dnie rozpuścić masło i wrzucić skrojone jabłka. Dodać cukier waniliowy, sok z cytryny i przyprawy. Jeżeli jabłka nie są wystarczająco słodkie można dosypać cukru białego. Prażyć, aż jabłka zmiękną, a sok odparuje. Odstawić do wystudzenia.
  • image-09kdwhs 4. Wyłożyć połowę jabłek na jedno z jasnych ciast, wyrównać i zetrzeć na tarce jarzynowej połowę ciemnego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C z funkcją góra - dół i piec przez około 40 min. Po upieczeniu wstawić do piekarnika drugą szarlotkę. Wystudzić i wyjąć z formy usuwając papier do pieczenia.
  • image-1fmywg0 5. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody. Jeżeli żelatyna w galaretce nie zdąży się rozpuścić, można ją delikatnie podgrzać.
    Wlać mleko do garnka, odlewając niewielką część, w której rozprowadzamy proszek budyniowy. Mleko osłodzić cukrem i ugotować budyń. Ściągnąć z ognia i wlać rozpuszczoną galaretkę. Mieszać, aż się połączy na jednolitą masę. Przykryć folią spożywczą, tak aby leżała na budyniu i wystudzić do temperatury pokojowej. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do wystudzonego budyniu. Gęsty krem wyłożyć na pierwszą szarlotkę i ostrożnie nasunąć drugie ciasto. Lekko docisnąć i wstawić do lodówki do stężenia. Szarlotka z kremem budyniowym najlepsza jest na drugi dzień, kiedy skruszeje. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Szarlotka smakuje wybornie z gałką lodów lub w kleksem z bitej śmietany. To ciasto z kremem posmakuje zarówno dorosłym, jak i najmłodszym. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować