Szarlotka z kremem

0 (0 ocen)

  • 1 min

Przepis znalazłam kiedyś w Internecie, ale zmodyfikowałam go wg własnych upodobań. Blaszka 23x35 cm.

  • 1 min

Składniki:

  • KRUCHE:
    -350 g mąki krupczatki
    -350 g mąki pszennej
    -200 g cukru
    -1 cukier waniliowy
    -kilka kropel aromatu waniliowego
    -250 g margaryny
    -4 żółtka

    BISZKOPT:
    -3 duże jaja
    -3 łyżki cukru pudru
    -2 łyżki oleju
    -1 łyżka octu
    -3 łyżki mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM:
    -0,5 l mleka
    -5 łyżek mąki ziemniaczanej
    -3 żółtka
    -150 g cukru pudru
    -kilka kropel aromatu waniliowego
    DODATKOWO DO KREMU:
    -500 ml kremówki
    -3 łyżki żelatyny lub 1/2 opakowania galaretki cytrynowej

    JABŁKA;
    -2 kg soczystych jabłek (np. jonagold)
    -1 galaretka pomarańczowa
    -1 łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KRUCHE:
    Wszystkie składniki zagniatamy, dzielimy na 2 części i schładzamy ok. 30 min. w lodowce.
    Każdą część osobno rozciągamy na blaszce i pieczemy ok. 15-20 min. w 190 st. C.
  • 2. BISZKOPT:
    Z podanych składników pieczemy biszkopt na tej samej blaszce, co ciasta kruche.
  • 3. KREM:
    Odlać 1/2 szkl. mleka, resztę zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 1/2 szkl. mleka. Delikatnie wlewać do ciepłego już mleka i mieszając - ugotować budyń. Ostudzić.
    Kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. letniej wody i dodać ją do zimnego budyniu. Budyń i kremówkę połączyć (można mikserem).
  • 4. JABŁKA:
    Jabłka ścieramy na tarce z grubymi oczkami razem ze skórką. Podgrzewamy w garnku, a kiedy sok, który puszczą będzie gorący, dodajemy galaretkę i żelatynę. Dokładnie mieszamy.
  • szarlotka 5. ciasto kruche - jabłka - krem - biszkopt - jabłka - krem - kruche - jabłka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować