Szarlotka z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KRUCHE:
Wszystkie składniki zagniatamy, dzielimy na 2 części i schładzamy ok. 30 min. w lodowce.
Każdą część osobno rozciągamy na blaszce i pieczemy ok. 15-20 min. w 190 st. C.
2.BISZKOPT:
Z podanych składników pieczemy biszkopt na tej samej blaszce, co ciasta kruche.
3.KREM:
Odlać 1/2 szkl. mleka, resztę zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 1/2 szkl. mleka. Delikatnie wlewać do ciepłego już mleka i mieszając - ugotować budyń. Ostudzić.
Kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. letniej wody i dodać ją do zimnego budyniu. Budyń i kremówkę połączyć (można mikserem).
4.JABŁKA:
Jabłka ścieramy na tarce z grubymi oczkami razem ze skórką. Podgrzewamy w garnku, a kiedy sok, który puszczą będzie gorący, dodajemy galaretkę i żelatynę. Dokładnie mieszamy.
Komentarze