Szarlotka z kisielową pianą i chrupiącą kruszonką

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Jesień bez szarlotki?!Ależ skąd!Ta jest nie tylko pełna soczystych jabłek , ale też wzbogacona kisielową pianką i mnóstwem chrupiącej kruszonki.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    ( blacha 28x24 cm )
    CIASTO:
    * mąka - 3 szklanki
    * margaryna - 250 g
    * cukier - 4 łyżki
    * żółtko - 5 szt
    * proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
    * cukier wanilinowy - 2 łyżki
    NADZIENIE:
    * jabłka - 1 kg
    PIANA KISIELOWA :
    * cukier - 3/4 szkl
    * kisiel brzoskwiniowy - 1 op
    * białko - 5 szt
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z kisielową pianą i chrupiącą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    CIASTO :

    Mąkę , margarynę , 4 łyżki cukru , cukier wanilinowy , proszek do pieczenia i żółtka dokładnie razem siekamy i wyrabiamy ciasto.

    1/3 ciasta wkładamy do mrożenia.

    Resztę rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Posypujemy po całości odrobiną bułki tartej i układamy obrane i pokrojone w ósemkę jabłka ( lub w cienkie plasterki ).

    PIANA KISIELOWA :

    Białka ubijamy na sztywno , pod koniec powoli dodając cukier i kisiel.

    Delikatnie wylewamy na jabłka.

    Na wierzch ścieramy zamrożoną resztę ciasta.

    Pieczemy w nagrzanym na 190C piekarniku przez ok. 40 – 45 minut.

    Zostawiamy do ostudzenia.

    Posypujemy cukrem pudrem!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować