Najlepsza szarlotka z jabłkiem. Każdy kto jej skosztuje zakocha się w jej smaku. Idealna na każdą okazję! Każdy chwali jej smak i prosi o zdradzenie recepty. A przepis jest bardzo prosty!
Szarlotka z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Przygotuj miskę, w której będziesz ugniatać ciasto. Do miski wsyp mąkę (przesianą), cukier (zmielony), cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, dodaj margarynę i jajko (nie ubijaj, nie oddzielaj białka od żółtka). Wszystkie składniki połącz ze sobą w jednolitą masę. Podziel ją na dwie równe części. Następnie je rozwałkuj i jedną z nich wyłóż na dno okrągłej blachy, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Teraz obierz jabłka i pokrój w małe nierównomierne kawałki. Wyłóż je na blachę, na którą wcześniej ułożyłaś połowę ciasta. Jabłka posyp szczyptą cynamonu (jeśli ktoś nie lubi cynamonu nie musi go stosować). Przykryj wszystko drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 180C na ok 40min. Gdy wierzch zarumieni się wyciągnij ciasto, a po ostygnięciu możesz dodać polewę - lukier bądź bitą śmietanę. Smacznego!
Komentarze