Szarlotka z goździkami

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam tę szarlotkę bo ma niebanalny, oryginalny smak. Polecam tym, którzy lubią smak tradycji w nowoczesnym wydaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • JABŁKA:
    * 6 dużych kwaśnych jabłek
    * 4 łyżki cukru
    * łyżeczka cynamonu
    * 7 goździków
    * szczypta imbiru

    CIASTO:
    * 2 szklanki mąki
    * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 3 żółtka
    * 3 łyżki cukru
    * 2/3 margaryny
    * 1 łyżka śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka z goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i włożyć do lodówki.
  • 2. W międzyczasie umyć i obrać jabłka, zetrzeć na tartce z grubymi oczkami. Przełożyć do garnka i wstawić na bardzo mały płomień. Wrzucić cukier, goździki, cynamon i imbir. Zdjąć z ognia dopiero gdy cała woda odparuje, a jabłka będą miękkie.
  • 3. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą częścią wyłożyć spód średniej blachy. Ponakłuwać widelcem. Wyłożyć jabłka. Mniejszy placek rozwałkować i wycinać radełkiem lub nożem paski. Układać na wierzchu ciasta.
  • 4. Piec ok 50 minut w 180 stopniach. Obsypać cukrem pudrem. Smacznego.

Porady

Białka które zostają można ubić na sztywno z cukrem pudrem i wyłożyć na jabłka, a dopiero potem przykryć ciastem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Goździki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować